Pochodna?
2 października 2006, 10:07Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) planuje zaoferować swoim klientom w drugim kwartale 2007 roku możliwość produkcji układów w technologii 55 nanometrów - podał serwis X-bit laboratories.
Lista programów zgodnych z Vistą
22 lutego 2007, 10:49Microsoft opublikował listę 800 programów, które zostały dotychczas zatwierdzone do współpracy z Windows Vista. Oczywiście z Vistą współpracuje większość oprogramowania działającego na XP, na liście wymieniono jednak te, których producenci zapłacili za przetestowanie ich pod kątem bezawaryjnej pracy.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym poprawiają stan skóry u osób z trądzikiem
23 sierpnia 2007, 08:39Wyniki niewielkiego studium wskazują, że wybierając pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (IG), można poprawić stan skóry u osób z trądzikiem.
Bąbelki nie do zdarcia
30 maja 2008, 10:20Mikser kuchenny tak nam już spowszedniał, że nie kojarzy się z żadnymi szczególnymi dokonaniami. To jednak za jego pomocą grupa amerykańskich studentów uzyskała miniaturowe bąbelki, które utrzymują się przez rok. Dzięki nim będzie można m.in. poprawić konsystencję lodów (Science).
Słodycze napędzają wzrost
19 marca 2009, 12:28Dzieci lubią łakocie i słodkie pokarmy, a rodzice doskonale o tym wiedzą. Okazuje się, że zjawisko to ma podłoże biologiczne i wiąże się z szybkim wzrostem, zwiększającym zapotrzebowanie energetyczne organizmu (Physiology & Behavior).
Terabajtowy SSD
18 listopada 2009, 12:09W ofercie firmy OCZ Technolgy znalazł się 3,5-calowy dysk SSD. Urządzenie może przechować terabajt danych.
Jak stworzyć jabłka giganty
30 czerwca 2010, 21:32Profesor Ambroży Kleks potrafił nadmuchiwać potrawy, żeby wykarmić całą gromadę uczniów. Podobną sztuczkę stosują niektórzy producenci żywności, czy właściciele barów. Matka natura też potrafi powiększać owoce, ale jej metoda jest naturalna, nieoszukana i zaskakująca.
Naturalny konserwant chroni przed E. coli i pałeczkami salmonelli
5 sierpnia 2011, 09:50Specjaliści z University of Minnesota (U of M) odkryli i opatentowali naturalny lantybiotyk – antybiotyk peptydowy wytwarzany przez nieszkodliwe bakterie – który może być dodawany do produktów spożywczych i zabijać szkodliwe bakterie, np. z rodzaju Listeria, a także pałeczki salmonelli i okrężnicy (Escherichia coli).
Samsung wybuduje pierwszą swoją fabrykę w Chinach
3 kwietnia 2012, 10:35Samsung wybuduje swoją pierwszą fabrykę w Chinach. Zakład, w którym będą produkowane układy dla smartfonów, tabletów i odtwarzaczy MP3 będzie początkowo kosztował 2,3 miliarda dolarów
Mikrobiom zmienił się drastycznie w ciągu ostatniego stulecia
14 grudnia 2012, 12:05Badając mikrobiom sprzed co najmniej tysiąca lat, amerykańscy naukowcy sprawdzali, jakie pożyteczne bakterie mogliśmy utracić m.in. wskutek nadużywania antybiotyków.